Spoiler alert! Koop een lang en breed board. Daarmee ga je het snelste progressie maken. Trap niet in de Insta filmpjes van de pro’s op 18″ breed. Ze zijn niet voor niets pro. En dat 18″ board was ook niet hun eerste downwind board. Overschat jezelf ook niet. Liever veel leren op een stabiel board en twee jaar later jezelf een smal board cadeau doen dan starten op een smal en onstabiel board en gefrustreerd op het water staan.
Toen ik december 2021 mijn eerste Downwind run probeerde stond ik op een board van 6’3″ lang en 27″ breed. Veel beter was er niet te krijgen. En dat gold ook voor de andere Nederlandse vroege freaks als Jon, Sibren en Jannes. Zowel Jannes als Sibren leerden downwinden op de F-one Rocket SUP 7’6″ x 27.5″. Het board was lang, breed en plat! De mastbox stond weliswaar erg ver naar achter, maar een board dat in mijn ogen nog steeds het beste beginner Downwind board ooit gemaakt is. Check de foto van onze eerste Downwindboards! Ook internationaal moesten early birds als James Casey & Friends het met de wing foil boards van 27 tot 29 inch breed doen. Op foil komen lukte niet in mijn eerste run, maar ik kon er stabiel op staan. Dat kwam natuurlijk ook door de breedte, maar nog veel meer door mijn SUP skills. Niet om op te scheppen, maar om je een indruk te geven: Jaarlijks stond ik op het podium van de NK SUP races op binnen water en op zee. Met andere woorden: Racen in de golven op een boardje van 22″ breed. ‘Zee’ en ‘sprinten’ was trouwens niet waar ik het beste in was. Dat waren de Ultra SUP wedstrijden. 4 x wist ik de Non-Stop 11 steden tocht te winnen. En de laatste keer resulteert het ook in een 24 uurs SUP Wereldrecord. Nogmaals: Ik schrijf dit niet om op te scheppen, maar om je te laten weten dat ik een aardige peddel techniek had en goede balans. En voor iedereen die denkt dat de SUP Peddel techniek makkelijk is: Think twice!
Size does matter!
Het voordeel van de brede boards was natuurlijk dat ze stabiel waren. Maar echt hydrodynamisch waren ze natuurlijk niet. Snelheid maken was lastig, maar gelukkig waren de foils groot en konden we toch op foil komen. Maar eigenlijk al na die eerste sessie had ik bedacht dat de boards smaler en langer moesten. Omdat zoiets hier nog niet te koop was heb ik zelf een 6’10 x 23″ gemaakt. Mijn eerste vlak water paddle up lukte gelijk met dit board. Wat een verschil! Een jaar later kreeg ik een productie board van Fanatic. De Downwinder van 5’10 x 23″. Eigenlijk was dit board moeilijker dan mijn eigen custom board. September 2023 begon het feest toen ik de Duotone Downwinder 6’10 x 20 onder mijn voeten kreeg. Wat een verschil met zijn voorganger. Het board dat ik sinds september 2024 heb is de Duotone Slim Downwinder SLS 8’0 x 18’5″.
Terwijl mijn skills langzaam beter werden, werden mijn boards langzaam smaller en onstabieler. Het ging mooi gelijk op! Daarnaast werden ze ook steeds langer, wat ook extra stabiliteit geeft. Het zorgde er voor dat op foil peddelen steeds makkelijker werd.
Wat zorgt er voor stabiliteit?
Natuurlijk is een breed board stabieler dan een smal board. Maar een langer board is ook stabieler dan een korte. Een lange mast en een grote foil maken een board ook stabieler. Daarnaast is het ene 22″ board veel stabieler dan het andere 22″ board. Dat heeft te maken met de shape van het board. Een ronde bodem is in het algemeen onstabiel. Vandaar ook dat een inflatable 22″ breed board veel onstabieler aanvoelt dan een hard 22″ breed board.
Waarom is stabiliteit zo belangrijk?
Als je niet stabiel op je board staat val je er vaak af. Dat kost veel energie. En als je er op kunt blijven staan ben je alleen maar bezig met ‘evenwicht’ houden. En dus niet met ‘hard’ peddelen. En dat is toch wat er moet gebeuren als je op foil wilt komen. Dus op een stabieler board:
- Maak je meer meters staand op je board. Om de stabiliteit te kunnen oefenen moet je meters kunnen maken; dat is iets anders dan in het water liggen.
- Raak je minder vermoeid van het vallen, dus blijft er meer energie over voor peddelen.
- Kun je beter kracht zetten. Dus kun je meer snelheid maken en meer op foil komen.
- Maak je meer foil meters, dus leer je meer.
Waarom zie ik dan veel goeie mensen op smalle boards?
Waarschijnlijk zijn het pro’s die op oceaan swell aan het downwinden zijn. Die gasten hebben eerst super skills ontwikkeld op bredere boards en pakken nu een mega smal board om de snelle oceaan golven te kunnen pakken. ALS je er GOED op kunt staan, kun je peddelend namelijk meer snelheid maken met een smal board. De kans is heeeel groot dat ze het op een board van 25″ of breder hebben geleerd. Trouwens… Wat zijn de overeenkomsten tussen Joep, Kjell, Sibren, Jannes en Niek (= ikke)?
Ik kan denk ik wel stellen dat ze bij de beter Downwind foilers van de Benelux horen… Het antwoord: Het zijn van origine allemaal heeeele goede SUPpers. Met een heeeele goede SUP techniek en heeeeeeeele goede balans op een SUP board. Ze staan op een 18″ breed board net zo stabiel als op de Pakjesboot 24. En weten met 2 simpele peddel slagen hun board 360 graden te draaien. Of kunnen juist volle bak peddelen zonder zijwaarts af te buigen. Heb jij niet zo’n peddel ervaring als de eerdergenoemde namen… dan zul je er tijd in moeten steken. Ook bij Jon ging het peddelen niet vanzelf en als je wist hoeveel tijd Marco er in heeft gestoken….
Check mijn eerste ‘Downwind board’!
Conclusie
Smalle boards zijn leuk! Als je de skills hebt. Begin je met downwinden? Ga dan voor een lang (8 foot??) en breed (22 inch+??) board. Koop pas kleiner als je een run ge-ace-d hebt. Koop je te onstabiel, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. En ja.. misschien koop je dan over anderhalf jaar een smaller board. Maar dat is dan niet omdat je eerder een verkeerd board had gekocht maar juist omdat je een goed board hebt gekocht en daarmee heel veel progressie hebt kunnen maken.
Een laatste tip
Volg zeker deze Downwind Boiling Milestones die Sibren heeft gemaakt. Sla niets over.. des te sneller behaal je je doelstelling!