Welk-wingfoil-beginner-materiaal-moet-ik-kopen

Welk wing foil beginner materiaal moet ik kopen?

‘Welk Wingfoil beginner materiaal moet ik kopen’.. is een vraag die ik vaak hoor als mensen het wingen willen leren. Maar hij is lastig te beantwoorden. Het hangt af van vele factoren. Ook hoor ik vaak: ‘…En ik wil er niet snel uitgegroeid zijn, dus ik wil er jaren mee kunnen doen’. Hieronder zal ik uitleg geven over alle feiten en fabels over wing foil beginner materiaal zodat jij een beter keuze kunt maken bij je eerste aankoop.

Welk board is het beste voor de wing foil beginner?

Voordat je gecontroleerd over het water kunt vliegen moet je eerst een aantal andere dingen leren. Ten eerste moet je met de wing de wind kunnen ‘pakken’ en je board kunnen besturen. Dit leer je het snelste als we een heel groot board met vin en zwaard gebruiken. Een windsurfboard van 240 liter dus. Over stabiliteit hoef je je dan niet druk te maken zodat je kunt focussen op de wing. Lukt dat? Dan gaan we hetzelfde oefenen op een groot foil board van rond de 140 liter. Dat is al een stuk onstabieler. Als je lekker heen en weer kunt ‘dobberen’ wordt het tijd om de lucht in te gaan. Ook hiervoor gebruiken we het liefst een zo groot mogelijk board van rond de 140 liter. Lukt het afentoe om de lucht in te gaan en is stabiliteit geen issue meer als je dobbert? Dan pakken we een wat smaller board van rond de 105 liter. Doordat het board relatief lang en smal is kom je beter op snelheid. En hoe meer snelheid je hebt, hoe makkelijker je op de foil komt.

Als je dus een eerste board wilt kopen dan zou ik dus een board van tussen de 100 en 140 liter aanraden. Afhankelijk van je skills en gewicht. Ervaren Wingfoilers gebruiken kleinere boards. Het springt en draait makkelijker. ‘Hoe’ klein is vooral afhankelijk van de skills van de winger en veel minder van het gewicht van de rider.

Foam is your friend

  • Een te klein board levert frustratie op. Het lukt niet. En misschien springt en gijpt een klein board beter… als je niet op het board kunt staan of niet op de foil kunt komen houdt het allemaal snel op… en is het plezier er snel af. Leren windsurfen doe je ook niet op een 80 liter board… Leren golfsurfen doe je ook niet op een 35 liter board..
  • Een board zal in het begin nooit ‘te groot’ zijn. Een groter board versneld het leerproces. Zelfs je eerste jibes, tacks en sprongetjes kunnen prima met een 130 liter board! En als je dan na verloop van tijd echt toe bent aan een kleiner board.. dan is dat juist MET DANK AAN dat grote board dat je als eerste hebt gekocht!
Wing-foil-beginner-frontwing-oppervlak

Welke foil kan ik het beste kopen als beginner?

De hydrofoil bestaat uit een mast en een fuselage met daaraan een front wing en een back wing. Meestal worden deze als set verkocht. Een dikkere front wing met een groot oppervlak zal makkelijker de lucht in gaan. Hoe meer weerstand de foil namelijk heeft, hoe meer lift hij geeft. Beginners zijn dus gebaat bij een grotere foil. Dan hebben we het over 2000 tot 2400cm2 oppervlak voor een front wing. Een ander ‘voordeel’ van deze foils is dat ze niet zo hard gaan. En dat is wel fijn in het begin. De meer gevorderde foiler kan makkelijker snelheid maken met zijn board. En snelheid creëert ook lift. Dus de gevorderde foiler kan met een kleinere foil de lucht in komen. Een kleinere foil heeft minder weerstand en dus een hogere top snelheid. Ook zal de kleinere foil makkelijker springen en draaien. Foils van 1250 tot 1750 zijn prima foils voor de wat gevorderde wingfoiler.

Een grotere foil om te leren en voor de dagen met wat minder wind

Om als eerste een foil van 1750 tot 2000cm2 te kopen is geen verkeerde keuze. In het begin heb je het voordeel dat je makkelijker op de foil komt en als je wat verder gevorderd bent kun je deze foil gebruiken voor de dagen dat de wind wat minder is. Er is niets mooier dan in de zomer met een klein briesje al het water op kunnen toch? Voor de dagen dat het meer waait kun je dan een kleinere foil kopen. En als je het een beetje uitkient kunnen die op dezelfde mast en fuselage.

Wing foils vergelijken

De meest gebruikte maat om foils te categoriseren is dus het oppervalk in vierkante centimeters. Maar dit systeem is niet waterdicht. Breedte, dikte en aspect ratio zijn andere variabelen. Maar aan de hand van deze getallen kun je nog minder conclusies trekken. Maar het kan zijn dat een 1400cm2 foil van merk X makkelijker de lucht in gaat dan een 1800cm2 foil van merk Y. Lastige materie dus om een klinkklaar advies te geven. Tabelletjes met het opperlak van de foil gekoppeld aan iemands ervaring, gewicht en windsterkte zijn dus goed bedoeld.. maar vaak onbruikbaar.

Welke Mast en Fuselage moet ik kopen als beginner?

Masten zijn er van 60 cm tot over de 100cm. Allemaal hebben ze hun voor en nadelen. Om het simpel te houden: 75 cm heeft heel veel voordelen en weinig nadelen! Ook qua lengte van de fuselage kunnen we het makkelijk houden. Langer is makkelijker en vergevings gezinder! Maar ook hier is het lastig om een standaard lengte te geven omdat het ene merk de afstand van voorkant front wing tot achterkant backwing rekent en het andere merk van de achterkant van de frontwing tot de achterkant van de backwing.

Welke maat Wing moet ik kopen als beginner?

Alhoewel er tabelletjes met wingmaat gekoppeld aan gewicht en windkracht bestaan, zijn skills en soort foil belangrijker. Een goede foiler kan een wing gebruiken die misschien wel 25% kleiner is dan een beginnende winger. Tenzij de gevorderde foiler een heel klein board en/ of hele kleine foil heeft.. Wat je moet kopen is natuurlijk ook afhankelijk van wat je zelf wilt. Wil je wingen als het hard waait? Of liever in de zomer als het 25+ graden is met een klein briesje. Wil je altijd wingen? Dan heb je natuurlijk meerder maten nodig. Als mensen 1 wing willen kopen dan raad ik meestal een 5m2 aan. Koop je een 4 en 5,5m2 dan heb je echt een hele grote windrange en kun je bijna altijd wingen!

Conclusie

Van beginner tot pro.. een 4 en een 5,5 wing zijn nooit een verkeerde aankoop. Dus daar kun je geen miskoop mee begaan. Qua board en foil ligt het lastiger. In het begin heb je van beiden ECHT een groter maatje nodig. Een kleinere maat maakt het onnodig veel moeilijker. Het duurt dan een stuk langer voor het leuk wordt.

Oplossing voor de wing foil beginner

Bedenk ook dat een wingfoil school alle soorten materiaal heeft liggen en die op elk moment aan de wind en jouw vaardigheden aan kan passen. Je kunt dus ook 1 of 2 uurtjes materiaal huren om zo zeker te zijn van jouw keuze. Dat kost een paar tientjes, maar daardoor voorkom je een miskoop. Of natuurlijk een les nemen. In een eerste les start je op een 240 liter windsurfboard en eindig je vaak op een 140 liter foilboard. Doe je eerst een les en wil je daarna wat kopen dan kun je dus gelijk iets kleiners aanschaffen. En wat je dan precies aan moet schaffen kunnen ze je aan het einde van de les ook vertellen. Zo weet je zeker dat je niet te klein of niet te groot koopt. Een les doen maakt het dus eigenlijk goedkoper!

Dus wat ik zou aanraden:

  1. Doe een les en vraag aan het einde welk materiaal je het beste kunt kopen.
  2. Of huur voor een paar tientjes het materiaal om te testen wat geschikt is voor jou als wing foil beginner.
  3. Wil je geen les doen en niet huren: koop dan een groot board en grote foil. Dan leer je het snelste!
Scroll to Top